Foto

Tomas Bilek: "Ne propunem sa construim o nationala puternica"

La inceputul acestei saptamani, Dan Fleseriu si Tomas Bilek au fost numiti in functia de selectioneri ai nationalei de senioare a Romaniei. Cu un cuplu de antrenori a carui medie de varsta nu depaseste 33 de ani, echipa Romaniei are ca obiectiv calificare la EuroBasket 2013. Si pentru a reusi acest lucru, nationala deja a plecat spre Costinesti acolo unde va urma un stagiu de recuperare, refacere si pregatire fizica generala. Inainte de intrarea in cantonament, cehul Tomas Bilek a acordat un scurt interviu site-ului Federatiei Romane de Baschet, prin care s-a prezentat fanilor tricolorelor.
 
 
Felicitari pentru numirea in functia de antrenor secund al nationalei de senioare a Romaniei!
Va multumesc mult! Sunt extrem de onorat ca ma aflu in aceasta postura si caalaturi de antrenorul Dan Fleseriu voi pregati nationala Romaniei. Sunt un antrenor strainsi va dati seama ca este o mare provocare pentru mine.
 
Prezentati-va succint pentru iubitorii de baschet din tara noastra, va rog.
Celor din Romania care nu ma cunosc le spun ca ma numesc Tomas BIlek, am 28 de ani si sunt antrenorul secund al nationalei Romaniei. M-am nascut in Chomutov, in Cehia, am practicat baschetul la nivel profesionist in prima liga ceha. Am evoluat pe postul de conducator de joc, dupa care am suferit o accidentare. A trebuit sa abandonez cariera de jucator si m-am orientat spre antrenorat. Am urmat cursurile Charles University din Praga. Ulterior, am obtinut si certificarile FIBA pentru antrenorat. Am lucrat patru ani pentru echipa feminina USK Praga, unde am fost secund, iar anul trecut am venit in Romania, la Alba-Iulia si mi-a placut foarte mult tara dumneavoastra. Sper sa pot spune mai mult dupa campania de calificare la EuroBasket 2013.
 
Cum vi se pare obiectivul stabilit de a va califica la europene?
Competitia europeana devine din ce in mai puternica. Va fi dificil, dar trebuie sa mergem inainte. Ne propunem sa construim o nationala puternica, apoi  sa jucam un baschet de calitate. Avem jucatoare bune si fiecare echipa are sansa.
 
Aveti o presiune in plus avand in vedere ca sunteti unul dintre cei mai tineri antrenori?
Nu, m-am obisnuit cu acest lucru. Am fost cel mai tanar antrenor din istoria Euroligii. Uneori poate este un avantaj faptul ca ai mult entuziasm, vrei sa reusesti, sa demonstrezi cat mai mult. Sper sa iasa!
 
Suporterilor le transmiteti un mesaj special?
Sa ne sustina si sa ne ajute sa ne calificam! Avem nevoie de ei! Fac o atmosfera fantastica la meciurile din campionat si sunt convins ca vor incuraja la fel de tare echipa nationala. Baschetul, ca orice sport de altfel, este jucat pentru public, pentru divertisment. Asa ca ar cam trebui sa le oferim un spectacol pe cinste! Atunci cu siguranta ne vor iubi.
 
Va multumim si va dorim multa bafta!

Parteneri